Olejek pieprzu różowego (Schinus terebinthifolia)

Wyjadam czerwone kulki z mieszanki kolorowego pieprzu. Pieprz czarny i  biały to twarde kulki o piekącym smaku, a czerwony jest inny – kulki puste w środku, właściwie to same łupinki, łatwo zgniatam je  w palcach. W smaku są słodkie i delikatne, suche i jednocześnie aksamitne. Czegoś tu jednak brakuje –  brakuje piperyny, palącego składnika owoców pieprzu Piper nigrum. Pieprz bez piperyny to jakby fałszywy pieprz i właśnie tak nazywane bywają owoce mastykowca Schinus, wysokiego krzewu z Ameryki Pd. Inne nazwy to różowy pieprz, czerwony pieprz, pieprz brazylijski, aroiera,  Florida holly, Christmasberry, a po fińsku brasilianpippuripuu.

Olejek pieprzu różowego ma wiele wspólnego z zapachem pieprzu czarnego, jednak po świeżych nutach przyprawowych pojawiają się nuty kwiatów – róży, lilii, czy nawet frezji. Takie czary. To właśnie ten pieprz zawrócił w głowie twórcom perfum, zyskując miano „zapachu naszych czasów’.

Cudny zapach i intrygujący smak to nie wszystko -pieprz różowy ma ugruntowaną pozycję w medycynie Ameryki pd., w pisany jest do brazylijskiej farmakopei jako lekarstwo.

Pieprz różowy to  owoce mastykowca

Rodzaj Schinus należy do rodziny nanerczowatych. To wysoki (5-10m), zimozielony krzew, kwitnący na biało, owoce czerwone. Słowo „schinus” wywodzi się z greki, oznacza „podobny do drzewa mastykowego (pl.pistacja lentyszek)”, stąd polska nazwa „mastykowiec”, inna nazwa „płaczlin”. Nie pomyl z mastyksem, słowo to oznacza żywicę pistacji lentyszek, charakterystycznego dla Grecji drzewa, również z rodziny nanerczowatych. Co ciekawe, w dawnych praktykach żywice z tych drzew stosowano zamiennie.

Schinus wywodzi się z Ameryki południowej, a obecnie uprawiany jest w wielu rejonach świata, m.in. w Tunezji, na Madagaskarze, w Ameryce pn. (ma tam status rośliny inwazyjnej) (5)

Schinus – zastosowanie w tradycyjnej medycynie brazylijskiej

W tradycyjnej medycynie brazylijskiej stosuje się wszystkie naziemne części rośliny, czyli korę, liście, owoce i nasiona.

W leczeniu chorób skóry (liście), błon śluzowych, wrzodów, stanach zapalnych dróg moczowych, nowotworach, chorobach układu oddechowego, biegunkach i artrozach (kora). Ponadto do leczenia stanów zapalnych szyjki macicy (kora), a w przeszłości do leczenia chorób wenerycznych. Ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Obniża ciśnienie krwi i działa przeciwdepresyjne i stabilizuje rytm pracy serca.  Przy problemach dentystycznych Indianie najczęściej sięgają po preparaty z różowego pieprzu. To roślina -apteka, ujęta w pierwszym wydaniu brazylijskiej Farmakopei z 1926r. (6)

Różowy pieprz ma też szerokie zastosowanie kulinarne, szczególnie w kuchni francuskiej. W Peru stosowany w syropach, octach, w Chile w winie.

Olejek eteryczny  pieprzu różowego – metody pozyskania

Olejek eteryczny pozyskuje się najczęściej z Schinus terebinthifolia i Schinus molle (czytaj moje, miękki). Surowcem olejkowym są owoce oraz liście, przy czym olejek pozyskany z liści ma inny skład, niż olejek z owoców. (5)  W tym badaniu (4) testowano skuteczność maści zawierającej 5% olejku z liści pieprzu różowego, jako preparat przyspieszający gojenie ran. Badanie potwierdziło tradycyjne zastosowanie liści.

Dojrzałe owoce Schinus terebinthifolia  zawierają od 1,4 do 6% olejku eterycznego. Główne składniki to – zawartość limonenu często bywa niższa, około 10%(3):

  • delta-3- carene 30,37%
  • limonen (17,44%)
  • alfa-felandren (12,60%)
  • alfa-pinen (12,59%)
  • mircen (5,8)
  • trans-kariofilen (1,77%)
  • ponadto sabinen, beta-pinen, borneol, kadinen, ocymen

Olejek różowego pieprzu – działanie przeciwzapalne

Olejek eteryczny pozyskany z liści lub owoców pieprzu różowego ma działanie przeciwzapalne, poprzez hamowanie fosfolipazy A2 (1). Fosfolipazy A2 to grupa enzymów, odpowiedzialnych za  powstawanie stanu zapalnego (również w obrębie układu nerwowego), co może mieć bezpośredni związek z chorobami jak reumatyzm, różne bóle, depresja, autyzm, choroba Alzheimera, Parkinsona, miażdżyca. Inne naturalne inhibitory fosfolipazy to miłorząb, wąkrotka azjatycka, kurkuma, lukrecja (2). Dlatego warto włączyć owoce pieprzu różowego do diety, a olejek stosować w preparatach przy nerwobólach, na przykład w połączeniu z olejkiem osnówki gałki muszkatołowej i goździka: 2 krople olejku z pieprzu, 1 kropla osnówki gałki lub nasion gałki muszkatołowej i 1 kropla olejku goździkowego w 10ml oleju bazowego do masażu.

W badaniach nad przeciwbólowym nad działaniem olejku pieprzu różowego przy uszkodzonych nerwach stosowano olejek zewnętrznie i doustnie, zaobserwowano efekty zmniejszenia bólu. (10)

Owoce pieprzu różowego Schinus molle stosowano zamiennie z pieprzem kubeba do leczenia rzeżączki. (13)

Olejek pieprzu różowego – wpływ na psychikę

Wdychanie olejku działa energetyzująco na psychikę,  jest on zaliczany do naturalnych środków antydepresyjnych. Przez hamowanie enzymów odpowiedzialnych za stany zapalne tkanki nerwowej i stres oksydacyjny może mieć wpływ na zapobieganie i leczenie depresji, choroby biegunowej, schizofrenii, zaburzeń afektywnych dwubiegunowych, a także choroby Alzheimera i Parkinsona. (2)

Jest coś optymistycznego w tym zapachu.

Działanie antybakteryjne olejku pieprzu różowego

Olejek z owoców pieprzu różowego ma  dobre działanie przeciwbakteryjne, szczególnie przy bakteriach Gram-dotatnich. W tym badaniu (3) testowano przydatność olejku pieprzu różowego w zwalczaniu szpitalnych szczepów bakterii, które często nie są wrażliwe na działanie antybiotyków. Warto dodawać olejek pieprzu różowego do preparatów dezynfekujących i sprajów do perfumowania pomieszczeń. Inne olejki do mieszanki antybakteryjnej – zajrzyj do przepisu na aromatyczny spray do pomieszczeń z rozmarynem

Antynowotworowe działanie olejku

Olejek pieprzu różowego to źródło alfa-pinenu i felandrenu, substancji o udokumentowanym działaniu antynowotworowym. W badaniach laboratoryjnych hamował rozwój czerniaka (7) i raka piersi (8). Uwaga – badaniach nad rakiem piersi uzyskano olejek o podwyższonej zawartości felandrenu, około 40% alfa i ponad 10 beta.

Toksyczność i bezpieczeństwo stosowania

  • Olejek pieprzu różowego ma działanie owadobójcze – badania skuteczności preparatów z różowym pieprzem do zwalczania komarów (9)
  • Temperatura zapłonu 56°C
  • Kolor: jasnożółty do zielonkawego
  • Alergeny kosmetyczne: limonen , w niektórych partiach olejku Schinus molle również śladowe ilości metyl eugenolu
  • Nie jest fototoksyczny (11)
  • Według Tisseranda i Younga olejek pieprzu różowego Schinus molle zastosowany na ludzkiej skórze w stężeniu 4% nie był drażniący.
  • Uwaga – mastykowce wytwarzają żywicę, która może wywołać odczyn alergiczny. Dotyczy to kontaktu z korą. Żywica ta stosowana była w lecznictwie, działa lekko rozwalniająco lub przeczyszczająco.

Olejek pieprzu różowego – zastosowanie w perfumerii

Sprawdź swoje ulubione perfumy – być może skrywa się w nich pieprz różowy, a nawet o tym nie wiesz. Ciężko wyliczyć nazwy perfum z pieprzem w składzie, nic dziwnego, zapach ma rangę kultowego, łączy „zew przygody z romantyzmem”. Kariera różowego pieprzu rozpoczęła się w 1995r od perfum Pleasures E.Lauder i klasycznego zestawienia z kwiatami: różą plus cały bukiet przepychu. Zestawienie róża i pieprz różowy to obecnie klasyka, dla kompozycji bardziej ekonomicznych różę można zastąpić geranium. (12)

Olejek pieprzu różowego łączy się znakomicie z nutami kwiatowymi, z cytrusami i wszelkim drewnem, ambrą, piżmem. Świetnie spisuje się obok olejków uzyskanych z przypraw, nadaje im bardziej kwiatowego wymiaru (ulubiony mój zestaw z gałką muszkatołową jest jednocześnie leczniczy –  przeciwbólowy, a pachnie ślicznie) Energetyzuje kompozycję. W nucie głowy ma lekko cytrusową świeżość, budzącą skojarzenia z iglakami ( i pieprzem czarnym), następnie rozwija cukrowe i suche nuty z kwiatowym podtekstem. Dość mocno drażni receptory węchu, lepiej rozcieńczyć przed testami.

W kompozycji stanowi nutę głowy lub serca.

Kosmetyki z pieprzem różowym

Olejek pieprzu różowego to nie tylko uroczy dodatek zapachowy do kosmetyków, lecz także składnik funkcyjny. W związku z mocą hamowania stanów zapalnych wykorzystywany jest  w preparatach do pielęgnacji skóry z cellulitem (warto połączyć z lukrecją, bluszczem).

Olejek przyspiesza cyrkulację krwi w smarowanych miejscach, daje efekt rozgrzania i zaróżowienia, więc przy formulacjach do twarzy zachowaj umiar.

 

bibliografia

1.SPECIFIC COMPETITIVE INHIBITOR OF SECRETED PHOSPHOLIPASE A 2
FROM BERRIES OF SCHINUS TEREBINTHIFOLIUS –  MAHENDRA K. JAIN, BAO-ZHu YU, JOSEPH M. ROGERS, AMY E. SMITH, ERIC T. A. BOGER, ROBERT L. OSTRANDER
and ARNOLD L. RHEINGOLD*
Department of Chemistry and Biochemistry, University of Delaware, Newark, DE 19716, U.S.A.

2.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25891385  Synthetic and natural inhibitors of phospholipases A2: their importance for understanding and treatment of neurological disorders.

3.Chemical composition of essential oil from ripe fruit of Schinus terebinthifolius Raddi and evaluation of its activity against wild strains of hospital origin. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25477913

4. Effects of aroeira (Schinus terebinthifoliu Raddi) oil on cutaneous wound healing in rats. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23503862

5.Leaf volatile oil constituents of Schinus terebinthifolius and Schinus molle from Tunisia http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=LV2011000476

6.BRIEF REVIEW ON THE MEDICINAL USES AND ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF DIFFERENT PARTS OF SCHINUS TEREBINTHIFOLIUS RADDI  https://innovareacademics.in/journals/index.php/ijpps/article/view/8192

7.α-Pinene isolated from Schinus terebinthifolius Raddi (Anacardiaceae) induces apoptosis and confers antimetastatic protection in a melanoma model. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21756878

8.Chemical composition and anticancer and antioxidant activities of Schinus molle L. and Schinus terebinthifolius Raddi berries essential oils. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20722898

9.Insecticidal activity of the essential oil from fruits and seeds of Schinus terebinthifolia Raddi against African malaria vectors. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21729280

10.Antihyperalgesic and antidepressive actions of (R)-(+)-limonene, α-phellandrene, and essential oil from Schinus terebinthifolius fruits in a neuropathic pain model

11.Effects of the essential oil from fruits of Schinus terebinthifolius Raddi (Anacardiaceae) on reproductive functions in male rats

12. https://www.fragrantica.com/notes/Pink-Pepper-91.html

13.Remington and Wood, 1918: the US Dispensatory.

 

 

 

 

Published by admin

Powyższe opracowanie ma charakter edukacyjny. Nie traktuj go jako zalecenia medycznego i zachowaj rozsądek.