Olejek eteryczny pomarańczy słodkiej (Citrus sinensis)

Zapach olejku pomarańczy słodkiej to jedna z tych rzeczy, która napawa spokojem, zwiastuje przyjemność. Znamy go od dzieciństwa i choć kojarzyć się może bardziej lub mniej wzniośle, to jest to zapach  oswojony, znakomicie poznany, dzięki babcinym kandyzowanym skórkom, napojom owocowym, okrągłej galaretce na polanym czekoladą biszkopcie i przez wspomnienie własnych dłoni, tłustawych, nieco żółtych i pachnących intensywne przy obieraniu pomarańczy ze skórki.

Spokój ten jest niestety pozorny, bowiem świat olejków eterycznych po mistrzowsku mnoży pytania. Być może kiedy zechcesz kupić olejek pomarańczowy w ulubionym sklepie, sprzedawca zapyta: „Olejek eteryczny pomarańczowy? A konkretnie który?”

Z jakiej pomarańczy? Tłoczony? A może destylowany? I jak bardzo skoncentrowany? A czy na pewno ze skórki? Wybór jest naprawdę duży i wiele zależy od tego, jak chcemy taki olejek pomarańczowy zastosować. Może używać w kosmetykach na skórę latem? Może dodać do napojów lub jedzenia w celu ich aromatyzacji. Albo rozpylać w pomieszczeniu. Co jest dla nas ważniejsze: właściwości kosmetyczne, czy może terapeutyczne?

 

rysunek owocu pomarańczy na gałązce z kwiatami i liśćmi
Akwarela przedstawiająca pomarańczę pochodzi z książki "Choix des plus belles fleurs…" (po fr.: Najpiękniejsze kwiaty) z 1827 r. Jej autorem jest Pierre-Joseph Redouté (1759-1840) zwany "Raphaelem kwiatów" i uważany za najwybitniejszego twórcę ilustracji botanicznych wszechczasów.

Jak wybrać olejek pomarańczowy?

Pomarańcza słodka

Citrus sinensis, to niewysokie, wiecznie zielone drzewko z rodziny rutowatych. Nazwa w tłumaczeniu oznacza „chińskie cytrusy”,  prawdopodobnie pomarańcza się wywodzi się z Chin. Do Europy trafiła pod koniec XVI w., a za sprawą portugalskich żeglarzy ery Wielkich Odkryć Geograficznych, rozprzestrzeniła się na obszarze Ameryki. Ceniona głównie ze względu na smaczne, soczyste owoce i wysoką zawartość olejku eterycznego w skórce.

Pomarańcza słodka występuje dziś w wielu odmianach. Mamy słodką pomarańczę z Indii, Włoch, USA, Brazylii, każda o nieco innym zapachu i smaku, wynikającym z drobnych różnic w składzie biochemicznym olejku eterycznego. Olejek pozyskiwany ze skórek stosowany jest na ogromną skalę w przemyśle spożywczym, kosmetycznym, farmaceutycznym.

 Pomarańcza gorzka

Citrus aurantiam subs. amara to zimozielone, niewysokie drzewko, z cierniami na młodych pędach. Owoce w smaku gorzkie, kwaśne, często stosowane jako lekarstwo lub do wyrobu likierów i marmolad. Drzewka pomarańczy gorzkiej uprawiane są najczęściej celem pozyskania kwiatów i liści, z których wytwarza się cenne olejki eteryczne Neroli i petitgrain.

Tłoczony olejek skórek gorzkiej pomarańczy często wykorzystywany jest do modyfikacji olejku ze słodkiej pomarańczy w przemyśle spożywczym np. do aromatyzacji napojów, w tym alkoholowych (Curacao). Sprawia, że smak staje się bardziej zaskakujący.

Wykorzystywany jest także w perfumerii w podobnych połączeniach jak słodka pomarańcza: z innymi cytrusami, lawendą, lawandyną, rozmarynem, szałwią muszkatołową lub labdanum.

Olejek pomarańczowy z owoców, kwiatów czy liści?

Kto przechadzał się po cytrusowym sadzie, wie dobrze, jak aromatyczne to przeżycie. Kwiaty drzewek cytrusowych pachną oszałamiająco i zdecydowanie inaczej niż skórka owoców. Swoisty zapach posiadają również liście drzewek cytrusowych, wobec czego z drzew cytrusowych pozyskuje się trzy różne olejki eteryczne:

  • ze skórek owoców
  • z kwiatów (najsławniejszy to olejek z kwiatów pomarańczy gorzkiej, zwany Neroli)
  • z liści, zwany olejkiem petitgrain (najczęściej z liści pomarańczy gorzkiej, klementynki i mandarynki)

Olejek pomarańczowy z owoców – ale który? Metody otrzymywania olejku

Jeśli już wiesz, że interesuje Ciebie olejek z pomarańczy słodkiej, pozyskany ze skórki, to czas na kolejne pytanie:  konkretnie olejek ze skórki pomarańczy słodkiej! Różnice są zasadnicze, a wynikają z techniki wytwarzania. Stąd mamy olejek:

  • tłoczony na zimno (najczęściej jako drugi produkt przy wytwarzaniu soku pomarańczowego),
  • destylowany w ciśnieniu atmosferycznym
  • i destylowany z użyciem pomp próżniowych (w obniżonym ciśnieniu).

Olejek pomarańczowy tłoczony

ma najbogatszy skład i aromat, zawiera wiele nielotnych substancji, jak woski, barwniki i inne. Jest to najbardziej naturalna forma olejku pomarańczowego, preferowana przez terapeutów.

 

Olejek uzyskany drogą klasycznej destylacji

w ciśnieniu atmosferycznym jest pozbawiony wszelkich nielotnych substancji. Ma uboższy skład, zapach, jest również mniej trwały (bardziej podatny na utlenianie). Taka wersja olejku pomarańczowego nie jest popularna w handlu, natomiast bardzo często bywa wykonywany w domowym sprzęcie do destylacji.

Sama wprawiałam się w technice destylacji, wytwarzając olejek pomarańczowy – to na pomarańczach testowałam destylację prostą i destylację z parą wodną. Uzyskiwałam olejek bezbarwny, o zapachu pomarańczy, plus hydrolat – wodę pomarańczową. Tu ważna sprawa: taki hydrolat pomarańczowy pachniał tym lepiej, im staranniej oddzielałam skórkę od albedo, a to dość pracochłonne zadanie.

Destylacja w warunkach obniżonego ciśnienia

Procedura takiej destylacji wymaga zastosowania układu zamkniętego i pompy próżniowej. Materiałem wyjściowym jest tu wcześniej wytłoczony olejek. Zależnie od parametrów destylacji uzyskuje się olejki o różnym stopniu koncentracji zapachu, o zmienionych względem olejku tłoczonego proporcjach składników lotnych.

Taki destylowany olejek pomarańczowy produkowany jest na wielką skalę dla  przemysłu spożywczego, stosowany jest również w kosmetykach i perfumerii. Jego zalety to: brak substancji uwrażliwiających skórę na światło słoneczne, zwiększona rozpuszczalność w wodzie, bardziej skoncentrowany, intensywny zapach.

Słodka pomarańcza – ale jakie odmiany?

Ponadto na koniec jeszcze warto przemyśleć, jakiej odmiany pomarańczę sobie życzysz. Za „najładniejszy” olejek pomarańczowy uważany bywa ten uzyskany z odmiany Valencia, który ma w sobie delikatne, kwiatowe nuty. Tę delikatność odnajduję również w olejku tangerynkowym. Pomarańcza uprawiana w Indiach jest jakby bardziej ostra i wyrazista.

Olejek pomarańczowy skoncentrowany – terpeneless essential oil

Olejki cytrusowe „skoncentrowane”, tzw. pozbawione terpenów (częściowo), inaczej foldowane, np. x5, x10, uzyskać można w poniższy sposób:

  • wytłocz olejek z pomarańczy
  • umieść olejek w aparacie do destylacji w  warunkach obniżonego ciśnienia (z pompą próżniową)
  • destyluj, kontrolując czas, ciśnienie i temperaturę
  • olejek uzyskany w najniżej temperaturze zbierz do pierwszego odbieralnika
  • następnie zbierz olejek uzyskany w średniej temperaturze
  • potem zbierz olejek uzyskany w temperaturze najwyższej
  • na koniec masz 3 odbieralnik z olejkiem eterycznym; w pierwszym dominują monoterpeny, w trzecim seskwiterpeny, a w drugim kompozycja molekuł o intensywnym zapachu pomarańczy

Temperatura wrzenia frakcji olejku – dlaczego to ważne

Dla wykonania takiej destylacji wykorzystuje się wiedzę o  temperaturach wrzenia poszczególnych składników (frakcji):

  • seskwiterpeny 240-280°C,
  • monoterpeny  150-180°C,
  • molekuły najbardziej odpowiedzialne za charakterystyczny zapach skórki cytrusowej między 180-240°C
  • uwaga – w warunkach obniżonego ciśnienia podane zakresy temperatur ulegają zdecydowanemu obniżeniu i olejek nie jest poddawany tak wysokim temperaturom. Dla porównania w układzie z obniżonym ciśnieniem woda wrze w temp. pokojowej.

Różnice w składzie olejków pomarańczowych ze skórki, w zależności od metody otrzymania. Co z tych różnic wynika?

 Foldowane (skoncentrowane) olejki pomarańczowe:

– mają obniżoną zawartość terpenów, dzięki czemu wzrasta ich rozpuszczalność w wodzie. Wykorzystywane są na masową skalę w przemyśle spożywczym do aromatyzowania napojów i żywności.

– w procesie destylacji olejki zostały pozbawione składników uwrażliwiających skórę na światło słoneczne, co sprawia, że takie olejki nie są objęte restrykcjami IFRA dot. stosowania w kosmetykach.

– mają zwiększoną zawartość molekuł odpowiedzialnych za charakterystyczny zapach pomarańczy, dzięki czemu wzrasta wydajność olejku jako substancji aromatyzującej. Takie olejki są szczególnie cenione przez mydlarzy, bo olejek pomarańczowy x10 najlepiej utrzymuje się w mydłach.

– proporcje składników skoncentrowanych olejków odbiegają od występujących w naturze, a niektóre z nich zostały całkowicie wyeliminowane. W przypadku leczniczych właściwości olejków eterycznych często kluczowa jest synergia działania wszystkich składników olejku, w naturalnych, unikalnych proporcjach

– warto pamiętać, że sady cytrusowe są często poddawane opryskom chemicznym, drzewka nie są bowiem odporne na choroby. Pozostałości tych substancji mogą zanieczyścić olejek pozyskany metodą tłoczenia. Dlatego jeśli decydujesz się na stosowanie wewnętrzne olejku tłoczonego, wybierz taki z plantacji ekologicznej (bio) lub certyfikowany do zastosowań spożywczych.

drzewo pomarańczy obsypane dojrzałymi owocami
Dojrzałe owoce pomarańczy na drzewie w Kalifornii. Jak wiemy już ze wpisu o bergamotce, drzewka pomarańczowe powinny kojarzyć się także z innym stanem: Florydą, która być może to właśnie kwiatom pomarańczy zawdzięcza swoją nazwę.
Kumkwat – krewniak pomarańczy. Pomarańcza czerwona.
pomarańczowe owoce kumkwatu na tle ciemnozielonych liści
Kumkwat to roślina cytrusowa o owocach przypominających pomarańcze, ale dużo mniejszych – wielkości sporej oliwki. Podobieństwo oddaje też nazwa: w języku kantońskim, z którego pochodzi słowo kumkwat, znaczy “złota pomarańcza” lub “złota tangerynka”.
plasterki czerwonej pomarańczy na talerzyku
Blood orange, czerwona pomarańcza to hybryda Citrus sinensis. Charakteryzuje się miąższem o intensywnie czerwonym, ciemnym kolorze, który zawdzięcza obecności antocyjanów, polifenoli rzadko spotykanych w cytrusach. Kolor nadaje głównie chryzantemina. Co ciekawe, nie chodzi tylko o obecność tej substancji, ale także o niskie temperatury w nocy, które sprawiają, że miąższ nabiera takiego koloru. Czasem jest on widoczny nawet na skórce owocu. Jednak oryginalny kolor to nie wszystko. Czerwone pomarańcze mają też nietypowy dla cytrusów smak: przypominający truskawki.
Kandyzowane skórki cytrusowe
kolorowe kandyzowane owoce na targu
Skórka pomarańczowa jest najczęściej kandyzowaną skórką cytrusową. Kandyzowanie to technika kulinarna, której celem była pierwotnie konserwacja żywności. Polega ono na smażeniu owoców lub ich części w słodkim syropie z cukru, a wcześniej robiono to w miodzie lub syropie palmowym. Chociaż kandyzowane owoce znano od starożytności (Mezopotamia, Chiny), a ich nazwa wskazująca na egzotyczne dla nas pochodzenie wzięła się z sanskrytu, świętego języka starożytnych Indii, to do kuchni krajów europejskich kandyzowanie trafiło za sprawą Arabów. Oprócz cytrusów czy innych owoców często kandyzowany jest imbir.
Pomarańcze odmiany Valecia
owoce pomarańczy Valencia gotowe do sprzedaży w supermarkecie
Owoce pomarańczy typu Valencia to znany, dzisiaj wręcz oczywisty dla nas widok, z wnętrza supermarketu. Zawdzięczamy go Williamowi Wolfskillowi (1798–1866) amerykańskiemu traperowi I handlarzowi futer, który osiedlił się w Kalifornii, wtedy należącej do Meksyku. Jako nowy obywatel otrzymał ziemie, na których założył winnice, a z czasem także sady cytrusowe. To jemu zawdzięczamy pomarańczową hybrydę, którą nazwał na cześć hiszpańskiego miasta Walencja. Znanego z upraw słodkiej pomarańczy, która dotarła tam aż z Indii. Nowa pomarańcza szybko podbiła serca Amerykanów – jej sok stał się ich ulubionym sokiem pomarańczowym, a na jej cześć nazwano nawet miasto w Kalifornii. W połowie XX w. pomarańczę poddano nowym modyfikacjom i jej uprawy stanowią obecnie większość upraw pomarańczy na słynącej z nich Florydzie.
Skład olejków eterycznych, uzyskanych ze skórki pomarańczy

Nazwa

substancji

Olejek

tłoczony (Valencja)

Olejek

foldowany x5

Olejek foldowany  x5

limonen95,58%84,6879,45
linalol0,273,735,75
cytronelal0,050,050,1
dekanal0,313,134,38
geranial0,050,51,56
neral0,020,350,97

W tabeli zawartość procentowa wybranych składników olejku pomarańczowego, zależnie od metody wytwarzania. Limonen (monoterpen), główny składnik olejków cytrusowych, stanowi ponad 95% składu olejku uzyskanego metodą tłoczenia. W olejkach foldowanych (poddanych destylacji w obniżonym ciśnieniu), zawartość limonenu spada. Jednocześnie wzrasta zawartość procentowa innych składników, m.in. dekanalu, czyli aldehydu decylowego, o silny zapachu cytrusów. Im wyższe stężenie dekanalu, tym zapach bardziej ostry, przenikliwy, a jednocześnie bardziej wydajny i lepiej wyczuwalny w rozcieńczeniu.

Olejek pomarańczy – właściwości terapeutyczne

 – dzięki zawartości limonenu olejek pomarańczowy ma działanie przeciwgorączkowe

– pomocny przy zaparciach, stosowany doustnie na oleju nośnym i do masażu brzucha. Jednocześnie należy zwiększyć ilość spożywanych płynów.

– przy dziecięcych kolkach, gorączce, nadmiernej płaczliwości, rozpylony w pomieszczeniu lub do masażu, w bardzo niskim stężeniu (0,25% dla dzieci do 1 roku życia, 0,5% dla dzieci w wieku 1-2 lata, powyżej 2 lat stężenie 1%)

– to silny fungistatyk (hamuje rozwój grzybów). Wykorzystaj tę właściwość przy sporządzaniu mieszanek aromatyzujących wnętrza, a także eko-środków ochrony roślin. 1-2% roztwór olejku pomarańczowego w mydle w płynie służy do oprysku w przypadku wystąpienia mączniaka. O technice wykonywania naturalnego mydła z tłuszczu i wodorotlenku, pisałam wielokrotnie na blogu Herbiness i podczas akcji: Cała Polska Robi Mydło.

– repelent, odpędza owady i pajęczaki. Uwaga, decydując się na stosowanie olejków cytrusowych jako repelent na skórę, miej na względzie fotouczulające działanie olejku uzyskanego metodą tłoczenia! Więcej o działaniu fotosensybilizującym w poście o bergamotce.

– olejku pomarańczowego, cytrusów, nie należy spożywać w czasie ciąży i karmienia. Wzmaga wytwarzanie mleka u mam karmiących, przenika do mleka i wywołuje wzdęcia u karmionych dzieci.

– olejek pomarańczowy, podobnie jak olejek mandarynkowy, mają kojący wpływ na psychikę i ułatwiają zasypianie.

Olejek pomarańczy w kosmetykach

Warto stosować:

– do cery zmęczonej, z przebarwieniami;

– odpowiedni do kosmetyków pielęgnacji codziennej dla skóry tłustej i mieszanej

– przy cellulicie

– w dezodorantach

– w kosmetykach do pielęgnacji włosów, pięknie nabłyszcza włosy

– jeśli decydujesz się na stosowanie olejku pomarańczowego w kosmetykach, kluczowe jest dobranie odpowiedniego olejku pomarańczowego ze względu na działanie fotosensybilizujące. W kosmetykach, które będą pozostawać na skórze eksponowanej na światło słoneczne, wybierz olejki destylowane.

Aldehydy i Coco Chanel

Aldehydy to związki chemiczne, które w pierwszej chwili kojarzą się z czymś sztucznym, na przykład z syntetycznymi perfumami aldehydowymi, a nawet nieprzyjemnym jak formaldehyd. Można otrzymać je w laboratorium, ale występują także w naturalnych produktach jak olejek pomarańczowy.

Aldehydy mają charakterystyczny zapach w zależności od budowy chemicznej. Im krótszy łańcuch węglowy, tym mniej przyjemny zapach. Formaldehyd lub akroleina, czyli zapach spalonego tłuszczu, są dla nas nieprzyjemne, ale już zapach migdałów czy wanilii odbieramy jako przyjemny.

Od budowy chemicznej zależą także ich inne właściwości: im krótszy łańcuch, im brzydszy zapach, tym substancja jest bardziej toksyczna. Nie tylko dla ludzi, ale także dla grzybów czy bakterii. Dlatego aldehydy mogą być stosowane jako środki konserwujące.

Aldehydy – zastosowanie w perfumerii

Aldehydy są stosowane w przemyśle: tworzyw sztucznych, garbarstwie oraz spożywczym, gdzie pełnią rolę aromatów. Jednak chyba najbardziej znane jest ich zastosowanie w perfumerii, gdzie istnieje cała rodzina zapachów aldehydowych.

Po raz pierwszy opinia publiczna zetknęła się z aldehydami w przemyśle kosmetycznym dzięki jednemu z najsłynniejszych, jeśli nie najsłynniejszemu zapachowi XX wieku, Chanel N° 5, o charakterystycznych woskowo-kwiatowo-mydlanych nutach, które ten elegancki i do dziś popularny zapach zawdzięcza właśnie aldehydom.

Najczęściej używane w perfumerii aldehydy to: C7 (zielony, ziołowy aromat), C8 (oktanal, nadający zapach pomarańczy), C9  (zapach róż), C10 (dekanal, także występujący w pomarańczy – zapach skórki), citral (zapach cytryn), C11 (“czysty” aldehyd, naturalnie występujący w liściach kolendry), C12 (zapach bzów lub fiołków) oraz C13 (woskowy, lekko grejpfrutowy), a także C14 (przypominający skórkę brzoskwini).

Limonen – struktura przestrzenna
trójwymiarowy model molekuły limonenu
Limonen - to substancja z grupy monoterpenów, która może wywoływać podrażnienia skóry (alergen). Nie należy go jednak bezwzględnie unikać. Limonen działa kojąco, pocieszająco na psychikę, ma właściwości aseptyczne oraz duży potencja antynowotworowy. Limonen jest podatny na utlenianie, zawsze zamykaj butelkę z olejkiem eterycznym i przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu, unikaj wahań temperatury.
szklany flakon Chanel N° 5
Perfumy te stworzył dla projektantki mody Coco Chanel perfumiarz rosyjskiego pochodzenia Ernest Beaux, który po raz pierwszy oprócz substancji naturalnych (olejek różany, sandałowiec, jaśmin) użył w nich właśnie aldehydów. Wyjątkowość kompozycji polegała na jej złożoności (mowa o jakiś 80 składnikach). Życzeniem Chanel było to, żeby perfumy "pachniały jak kobieta", a nie jak róża czy fiołek, bo do tej pory damy nosiły takie zapachy, a bardziej złożone kompozycje zarezerwowane były dla kobiet, które wtedy określano mianem "pań lekkich obyczajów". Perfumiarz przygotował kilka próbek, z których Coco wybrała nr 5, nadając perfumom nazwę. To nie był tylko ślepy traf. Chanel, wychowana w katolickim sierocińcu, przywiązywała wielką wagę do liczb i innych symboli. Stąd nawet premiera perfum przypadła na 5 dzień 5 miesiąca 1921 roku. Także flakon był rewolucyjny dzięki swojej prostocie, która Chanel lansowała we wszystkich swoich kreacjach. Aldehydy w Chanel N° 5 dodają różano-jaśminowej kompozycji świeżości. Podobno inspiracją była wyprawa ich twórcy do koła podbiegunowego, gdzie zafascynował go zapach zamarzniętych wód. Chanel N° 5 to jedne z najlepiej sprzedających się perfum. Nosiły i reklamowały je gwiazdy jak Marilyn Monroe czy Nicole Kidman.

Olejek pomarańczy – charakterystyka

Metoda otrzymywania: tłoczenie skórek pomarańczy (Citrus sinensis), destylacja lub destylacja w warunkach obniżonego ciśnienia.

Wygląd: od bladego, pomarańczowożółtego po ciemnopomarańczowy lub oliwkowopomarańczowy, a nawet brązowawy płyn o rzadkiej konsystencji. Mechanicznie wytłaczane przeważnie są jaśniejsze niż ręcznie wytłaczane. Olejki skoncentrowane (foldowane) mają ciemną, bursztynową barwę.

Zapach: olejek tłoczony słodki, lekki, świeży, jak skórka pomarańczy, ale nietrwały. W olejkach skoncentrowanych uwypuklony jest zapach aldehydów, im wyższy stopień koncentracji, tym zapach ostrzejszy, wręcz drażniący, a po rozcieńczeniu bardziej przyjemny. Olejek jest często stosowany w przemyśle spożywczym, ale też w preparatach dentystycznych i na niewielką skalę w perfumerii.

Warto łączyć z: innymi składnikami staromodnych wód kolońskich, perfum paprociowych (fougère), szyprowych, bazami aldehydowymi i owocowymi.

Olejek pomarańczy – bezpieczeństwo stosowania

  • może podrażniać skórę po utlenieniu się,
  • należy unikać utlenionego lub przeterminowanego,
  • status GRAS (jest na liście dodatków do żywności generalnie uważanych za bezpieczne przez amerykańską FDA).
  • olejek uzyskany metodą tłoczenia może wykazywać właściwości fotouczulające

Przepisy:

Herbatka aromatyzowana Florydą

  • lawandyna 6 g
  • pomarańcza 1,4 g
  • korzennik lub goździki 1 g

Dodawać po kropelce na susz herbaciany przed parzeniem. Po wypiciu herbatki z olejkiem cytrusowym naturalne jest uczucie rozgrzania ciała, mogą wystąpić poty. Jest to związane z zawartym w olejku pomarańczowym limonenem. Limonen występuje we wszystkich olejkach cytrusowych.

Mieszanka bożonarodzeniowa do dyfuzora

  • słodka pomarańcza 5 kropli
  • geranium 4 krople
  • cytryna 2 krople
  • cynamon 2 krople
obraz drzewko pomarańczowe w ozdobnej donicy
Jean-Baptiste Oudry (1686-1755), francuski malarz rokokowy i projektant, znany zwłaszcza z obrazów naturalistycznie przedstawiających zwierzęta i łupy myśliwskie. Jednak tutaj pokazuje coś innego: subtelne piękno ozdobnego drzewka pomarańczowego.

Właściwości terapeutyczne:

  • przeciwbakteryjny,
  • odkażający na skórę i błony śluzowe,
  • uspokajający,
  • żółciopędny,
  • przeczyszczający,
  • moczopędny,
  • pobudzający,
  • regulujący procesy trawienia,
  • wzmacniający.

Zastosowanie terapeutyczne:

  • niepokój,
  • zatwardzenie,
  • skurcze jelit,
  • zatrzymanie wody,
  • detoks,
  • „ciężkie nogi”,
  • cellulit,
  • bezsenność,
  • depresja,
  • dolegliwości związane ze stresem i niepokojem,
  • napięcie,
  • rekonwalescencja.

 

Warto wiedzieć przed zakupem

Olejek pomarańczowy można pięknie utrwalić i nadać mu morelową głębię, stosując odrobinę olejku davana (1 kropla na 1 ml czyni cuda). Świeże nuty cytrusa łatwo wyeksponujesz, dodając olejek niaouli. Warto też przetestować łączenie pomarańczy z innymi cytrusami: tangelo, grejpfruty, mandarynka, bergamotka.

Olejki w sklepie patronackim:

Herbiness: olejek pomarańczowy z Indii (tłoczony)

Olejek pomarańczowy tłoczony Herbiness typ Valencia – „kwiatowe”, delikatne nuty

Skoncentrowany olejek typ Valencia x5 Herbiness – wolny od substancji uczulających na słońce, dobre rozwiązanie do kosmetyków. Zapach bardzo podobny do tłoczonego olejku pomarańczy Valencja

Brazylia x10, olejek Herbiness skoncentrowany o silnym, ostrym zapachu, związanych z wysoką zawartością aldehydów. Ulubieniec mydlarzy, ma wielki potencjał w perfumerii. Doskonale uwypukla nuty cytralu, wzmacnia wszelkie cytrynkowe zapachy.

 

Patronem Aromastrony jest sklep z olejkami eterycznymi Herbiness (Herbisklep). Oferuję tam prawdziwe olejki eteryczne, prawidłowo oznakowane i starannie wyselekcjonowane zgodnie z moją rozległą wiedzą z zakresu fitoterapii. Aktualnie w sklepie kolekcja ponad 70 olejków eterycznych. Zbliżamy się do 100.

Bibliografia

Aldehydes, Fragrantica, dostęp 16.06.2019
Arctander, Steffen (1960): Perfume and Flavor Materials of Natural Origin
Buckle, Jane (2016): Clinical Aromatherapy. Essential Oils in Healthcare. Third Edition
Candied fruit
, Wikipedia, dostęp 07.06.2019
Chanel N° 5 (Vintage) – Chanel for Women, Fragrantica, dostęp 16.06.2019
Herbisklep, dokumentacja techniczna
Pierre-Joseph Redouté, Wikipedia, dostęp 07.06.2019
Price, Shirley / Price, Len (wyd.) (2012): Aromatherapy for Health Professionals
Różański, Henryk (2019): wykład na kursie „Terapie biologiczne”, PWSZ Krosno, archiwum własne
Tisserand, Robert / Young, Rodney (2014): Essential Oil Safety. Second Edition
Valencia orange, Wikipedia, dostęp 03.07.2019
Worwood, Valerie Ann (2016): The Complete Book of Essential Oils and Aromatherapy. Revised and Expanded

 

Zdjęcia i ilustracje spoza kolekcji własnej – źródła i informacje o licencji:

Akwarela pomarańczy, owoce pomarańczy na drzewie, czerwona pomarańcza, kumkwat, kandyzowane owoce, Valencia – owoce, limonen – model 3D, Chanel N° 5 – flakon, Jean-Baptiste Oudry- obraz „Drzewko pomarańczowe”,

Published by admin

Powyższe opracowanie ma charakter edukacyjny. Nie traktuj go jako zalecenia medycznego i zachowaj rozsądek.