OLEJEK ETERYCZNY NIAOULI

 

Nazwa botaniczna: Melaleuca quinquenervia

Metoda destylacji: olejek eteryczny niaouli destylowany jest z liści i małych gałązek zimozielonego drzewa, które wywodzi się z Australii

Chemotyp:* najczęściej dostępny w handlu chemotyp cineolowy, inaczej eukaliptolowy, który uprawiany jest na Madagaskarze

Charakterystyka olejku: bezbarwna ciecz o przenikliwym zapachu, który przypomina kamforę i eukaliptus

Nuta: serca lub głowy

Temperatura zapłonu: 53 stopnie C

Główne składniki: (chemotyp cyneolowy): 1,8-cyneol (55-65%) , alfa-pinen, D-limonen, alfa-terpineol, beta-pinen, viridiflorol, beta-kariofilem oraz beta-mircen

Bezpieczeństwo użytkowania: z uwagi na wysoką zawartość 1,8- cyneolu, który może działać drażniąco na dziecięce drogi oddechowe, nie zaleca się stosowanie olejku niaouli ani eukaliptusowego w pobliżu dzieci do 4 r. życia.

Olejek eteryczny niaouli chemotyp cyneolowy to najczęściej spotykana odmiana w handlu.

*Co to znaczy chemotyp? W zależności od miejsca uprawy, dostępności składników pokarmowych w glebie i klimatu, roślina może wytwarzać olejek eteryczny o zmiennym składzie. Taką zmienność opisujemy słowem „chemotyp”. Dla niaouli rozróżniamy prezentowany tutaj chemotyp cyneolowy, a także: linalolowy (zwany nerolina), nerolidolowy oraz viridiflorolowy.

Cyneol to główny składnik olejku niaouli. Substancja ta występuje również w wielu innych olejkach eterycznych. Na przykład zawiera ją: eukaliptus (nawet do 95%), kajeput, ravintsara, szałwia oraz rozmaryn. Cyneol należy do monoterpenów i ma działanie przeciwzapalne (badania m.in. u chorych na astmę i zapalenie oskrzeli). Ponadto wzmaga pracę nabłonka migawkowego, bo oczyszcza dolne i górne dróg oddechowe.

Olejek niaouli – właściwości

  • Olejek eteryczny niaouli wykorzystywany jest często przy produkcji mydeł, daje chłodny, czysty, świeży zapach. Posiada właściwości antybakteryjne i antygrzybiczne: dobry kandydat na olejek do domowych porządków. W przeszłości był stosowany do dezynfekcji sal szpitalnych. Dobrze łączy się z olejkiem pomarańczowym (taka mieszanka przypomina zapachem jabłuszko), miętą pieprzową, sosną, lawendą, a także geranium.
  • Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne wykorzystywane bywa w kosmetykach do pielęgnacji skóry trądzikowej i w preparatach do higieny jamy ustnej (pasty, płyny do płukania).
  • Inhalacja olejkiem niaouli wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych z wydzielin, pomaga przy kaszlu i gorączce.
  • Wspomaga krążenie krwi i działa przeciwbólowo, może być składnikiem maści na bóle mięśni, stawów i przy żylakach.

Receptury – praktyczne zastosowanie olejku niaouli

  1. 10 kropli olejku niaouli i 10 kropli olejku pomarańczowego dodaj do wiaderka z wodą do mycia podłogi
  2. 2 krople niaouli i 1 kropla mięty pieprzowej w szklance wody to płyn do płukania ust
  3. 30 kropel niaouli, 30 kropli mięty pieprzowej  i 30 kropli olejku pomarańczowego lub mandarynkowego wlej do butelki 100ml z atomizerem, uzupełnij wodą i stosuj jako odświeżacz powietrza. *w odświeżaczu do pokoju dzieci zastosuj miętę zieloną zamiast pieprzowej.

Olejek niaouli – informacje etnobotaniczne

Niaouli to zimozielone drzewo, spokrewnione z kajeputem i drzewkiem herbacianym. Wywodzi się z Australii. Rośnie w buszu, na plantacjach i jest to często element zieleni miejskiej. Jest to bardzo plenny gatunek, rozsiewa kilka razy w roku miliony nasion, odrasta z kawałków korzeni pozostawionych w ziemi po ścięciu. Rośnie znakomicie na każdej glebie, od mokradeł i bagien po słone piaski.

Pod koniec XX w. drzewo zostało sprowadzone na Florydę, gdzie szybko zyskało miano gatunku inwazyjnego, bo rozrastało się w ekspresowym tempie. Szybkość wzrostu i małe wymagania pokarmowe rośliny sprawiają, że liście niaouli to tani surowiec zielarski, a co z tym związane, olejek eteryczny nie jest kosztowny.

Aborygeni, czyli rdzenni mieszkańcy Australii, bardzo cenili sobie to drzewo. Z kory niaouli, która płatami odrywa się od pnia, wykonywali bandaże, naczynia, nosidełka, dachy szałasów, a nawet owijali nimi ciała zmarłych.

olejek eteryczny niaouli ma działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Pozyskiwany jest z liści drzewa niaouli, spokrewnionego z kajeputem i drzewkiem herbacianym.
Olejek eteryczny niaouli pozyskiwany jest z liści i drobnych gałązek. Z liści można robić również aromatyczne napary (Obraz nr 1).
Kwiaty niaouli przypominają szczotkę do butelek. Olejek eteyczny niaouli to nie jedyne bogactwo drzewa: kwiaty pełne są pożywnego nektaru, wabią pszczoły i nietoperze.
Kwiaty niauoli przypominają szczotkę do butelek. To bogate źródło nektaru, wabi pszczoły i nietoperze (Obraz nr 2).
Olejek eteryczny niaouli pozyskiwany jest z liści drzewa, którego kora przypomina papier.
Kora niaouli przypomina warstwy cienkiego papieru, płatami odrywają się od pnia. Pod korą mieszkają owady, a nawet nietoperze. Kora niaouli miała wielkie znaczenie użytkowe dla Aborygenów, jest niezastąpionym pomocnikiem dla survivalowców, podobnie jak kora brzozy w Europie (Obraz nr 3).

Bibliografia

Robert Tisserand, Rodney Young Essential Oil Safety (second edition),

Nerys Pulchon and Lora Cantele The complete aromatherapy & essential oils handbook for everyday wellness,

Efficacy of cineole in patients suffering from acute bronchitis: a placebo-controlled double-blind trial Efficacy of cineole in patients suffering from acute bronchitis: a placebo-controlled double-blind trial

Zdjęcia i ilustracje spoza kolekcji własnej – źródła i informacje o licencji: obraz nr 1obraz nr 2, obraz nr 3.

Published by admin

Powyższe opracowanie ma charakter edukacyjny. Nie traktuj go jako zalecenia medycznego i zachowaj rozsądek.